Welcome to Our Website

Kimya Mühendisliği

Programın Amacı: Kimya mühendisliği programının amacı, kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması; kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı; tesislerin yapımının amaca uygunluk açısından denetlenmesi; kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçte değerlendirme, denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda kuramsal ve uygulamalı eğitim yapmaktadır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kimya mühendisliği programının birinci ve ikinci sınıfta verilen temel mühendislik bilgilerinden sonra, öğrenciye kimya mühendisliği bilimi öğretilmektedir. Daha sonra bu temel bilgilere dayanarak endüstriyel işlemlerde kullanılan araçların tasarım, tasarım bilgilerinin işlem kontrolü ve ekonomi ile ilgili alan dersleri verilir. Kimya mühendisliği programında, ayrıca, öğrencilere kimya sanayini tanıtmak, pratik bilgiler ve beceri kazandırmak amacıyla kimya sanayi kuruluşlarında işletme stajı yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Kimya mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi konularına ilgili, bilimsel merakı olan, sabırlı ve insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen bir kimseler olmaları gerekir.

Mezunların kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler : Kimya mühendisliği programından mezun olanlar “Kimya Mühendisi” unvanı almaktadırlar. Kimya mühendisi çalıştığı kurumda mühendislik faaliyetlerinin her çeşidi ile ilgilidir. Kimyasal üretim yapacak fabrika ve araçları planlar, desenini hazırlar, kurar (kurucu mühendislik), bol ve ucuz üretim elde etmek için uygun yöntemler seçer, üretimi denetler (üretici mühendislik), kimyasal maddeler ve üretimler üzerinde araştırmalar yapar (araştırıcı mühendislik). Yapma kauçuk, plastik, antibiyotikler, deterjan vb. kimya mühendislerinin uğraştığı ürünlerdir. 

Çalışma Alanları: Kimya mühendisliği programı mezunları geleneksel olarak petrol rafinerileri – petrokimya, kağıt, plastik malzemeler, elyaf-tekstil, ilaç, boya, kozmetik, şeker, nişasta, fermentasyon endüstrisi, özel ve özgün kimyasallar, sabun, deterjan, yağ, cam, seramik, çimento, alçı, endüstriyel gazların üretimi, katalizörler, yarı iletkenler, kauçuk endüstrisi, gıda, suni gübre, tarım kimyasalları üretimi alanlarında çalışırlar. Ancak kimya mühendisliği alanında işsizlik, diğer mühendislik alanlarında olduğundan daha fazladır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir