Orta yaştaki beslenme alışkanlıklarının hafıza kaybını önlemede daha önce düşünülenden daha büyük bir rol oynadığı görülüyor.
3 bin İngiliz yetişkinin katıldığı bir araştırmada, 43 yaşındaki bir kişinin beslenme kalitesinin, ileriki yaşamında bunama hastalığına yakalanma riskini öngörebileceği bulundu.
Orta yaş beslenmesinde bol miktarda yapraklı sebze ve tam tahıl tüketenlerin, 69 yaşına geldiklerinde hafıza testlerinde çok daha keskin beyinlere sahip oldukları görüldü.
Amerikan Beslenme Derneği konferansında sunulan araştırmada, ulusal bir araştırma projesi kapsamında 1946 doğumlu ve 75 yıldan uzun süredir takip edilen 3.059 kişinin verileri incelendi.
Farklı yaşlarda, yedikleri sebze veya şekerli yiyecek miktarı gibi faktörlere göre “düşük”, “yüksek” veya “orta” kalitede olarak derecelendirilen diyetlerini kaydettiler. Katılımcılar ayrıca beyin fonksiyonlarını ve hafızalarını ölçen düzenli bilişsel testler de tamamladılar.
HAFIZA TESTLERİ SONUCU ORTAYA KOYDU
Hafıza testlerinde en kötü performansı gösteren grubun %59’u düşük kaliteli diyetler uygularken, %7’si yüksek kaliteli diyetler uyguluyordu. En iyi hafızaya sahip grubun %36’sı yüksek kaliteli diyetler uygularken, yalnızca %8’i düşük kaliteli diyetler uyguluyordu.
Çalışma, sağlıklı beslenmenin bunamayı önlemede hayati bir rol oynadığını gösteren önceki araştırmaları doğruluyor ve “bağlantıların daha önce bilinenden çok daha erken başlamış olabileceğini” öne sürüyor.
Önceki araştırmalar insanların altmışlı ve yetmişli yaşlarındaki yeme alışkanlıklarına odaklanmışken, bu son çalışma, bir kişinin 43 yaşındaki diyetinin, ileriki yaşamında demans riskinin en güçlü belirleyicisi olduğunu buldu.
Bilim insanları, “Sonuçlarımız, 50 yaşından önceki orta yaştaki beslenme düzenlerinin, 69 yaşına kadar bilişsel eğilimleri en iyi şekilde tahmin edebileceğini gösteriyor” sonucuna vardı.
BİR PORSİYON SEBZE YÜZDE 4 KATKI SAĞLIYOR
Bu yaşta beslenme kalitesindeki her küçük artışın, örneğin günde fazladan bir porsiyon sebze yemenin, beyin fonksiyon testlerinde düşük puan alma riskini yüzde 4 oranında azalttığı tespit edildi.
Çalışmanın yazarı, Tufts Üniversitesi’nden Dr. Kelly Cara, “Yapraklı yeşil sebzeler, fasulye, tam meyveler ve tam tahıllar gibi tam veya az işlenmiş bitkisel gıda gruplarının yüksek olduğu beslenme düzenleri en yüksek düzeyde koruyucu olabilir.”
“Herhangi bir yaşta beslenme düzenimizi bu gıdalardan daha fazlasını içerecek ve güncel beslenme önerileriyle daha uyumlu hale getirecek şekilde ayarlamak, bilişsel sağlığımız da dahil olmak üzere birçok yönden sağlığımızı iyileştirme olasılığı yüksektir.” dedi.